Motivasyon Nasıl Artırılır          

Motivasyon Nasıl Artırılır

Motivasyon kelime anlamı güdülenmedir. İnsanın hedeflerine ulaşabilmesi için kendini motive etmesi gerekir ve başarı ancak doğru yöntemle, doğru motivasyon ile gelecektir. Öncelikle “Farkınızın Farkına Varın” diyoruz. Evet, bu bizim sloganımız olsun. Başlangıç noktamız.

Motivasyonda Başarının Yolu

Her insanın başarı seviyesi bellidir. Kimisi vasat kimisi gerçekten üst düzey bir zekaya sahip olabilir. Ancak bir eylemi gerçekleştirmek ya da hedefe giden yolda başarıya ulaşmak bu kriterler ile değerlendirilmemelidir. Ne kadar vasat bir zekaya sahip olursanız olun şunu unutmayın:

Hedefe ulaşmak için doğru motivasyon

Hedefe ulaşmak için doğru motivasyon

Bir şeyi başarmayı, hedefinize ulaşmayı gerçekten istiyorsanız bunun için yapamayacağınız hiçbir şey olmamalıdır. Kendinize inanın ve hedefe giden yolda çekilen çilenin kutsallığını benimseyin. Farkınızın Farkına Varın. Bir sonraki adımı düşünün, başardınız ve her şey hayalinizde olduğu gibi. Artık hayal ettiğiniz hayatın başrol oyuncusu gerçek hayatta da sizsiniz. Buna değmez mi?

Motivasyonda Faktörler

Motivasyonda içsel ve dışsal faktörler vardır.

İçsel faktörler dediğimiz tamamıyla siz ve iç dünyanız, kaygılarınız, korkularınız, merakınız, hedefleriniz, amaçlarınız, niyetleriniz, psikolojik durumunuz ve beklentileriniz gibi faktörlerdir. Genel olarak İnsan Psikolojisi faktörleridir.

Dışsal Faktörler: Tanımından da anlaşılacağı üzere çevresel faktörlerdir. Çok bilindik, anlamsız toplum ve aile baskıları. İnsanların hayatınız üzerinde kurmaya çalıştığı tahakküm hukuku. Tanımı bile inanın sinir bozucu. Toplum içinde örf, adetlerimiz ve getirileri olan ödül ceza sistemi. Herkes kendi öznel yargısında olay ve durumları değerlendirirken, bir başkası hakkında hükmünü verirken çok net ve keskin düşünür. Vicdanın olmadığı, asmaya kesmeye müsait klasik örf adetlerine bağlı olan saçma bir toplum baskısı. Şöyle düşünün; bu toplum baskısına boyun eğdiğiniz sürece asla size ait bir hayatı yaşamış olmayacaksınız. Daima sizin hayatınız adına neyin doğru neyin yanlış olduğunu söyleyen insanların size biçtiği hayatı yaşamak zorunda kalacaksınız. Ne kadar harika bir yaşam olabilir ki bu?

Kendi Motivasyonunuzu Kendiniz Yaratın

Kendi Motivasyonunuzu Kendiniz Yaratın

Hayatınıza dair ne varsa yapmak istediğiniz kulak verin sözlerime;

Öncelikle kendinize inanın. Bu hayat sizin ve hayatınızda ne isterseniz ona yer vermek sadece sizin elinizde. Yeterince zor ve anlaşılması güç bir hayattayız. Özgür yaratılmışken kimsenin düşüncesine, bakış açısına, yönlendirmesine ya da baskısına asla izin vermeyin ve bunu kabul etmeyin. Neyi nasıl dilerseniz o şekilde yaşamaya başlayın. İnanmadığınız bir yaşantıyı emanet taşımayın üzerinizde.

 

Hayatta belirli ve ulaşılması çok da zor olmayan başlangıç için söylüyorum:

Öncelikle kolay hedefler belirleyin. Hedeflerinize ulaştıkça daha fazlasını başaracağınıza olan inancınız da güçlenecektir. Başardıkça kendinizi ödüllendirmeyi unutmayın. Şunu daima bilin; siz iyi olmazsanız kötü olmanız kimsenin umurunda olmayacaktır. O yüzden daima hayatınıza yön veren, olumlamalar yaparak karşılaştığınız her şeyin üzerinden gelen güçlü bireyler olun. Kimseye muhtaç olmayan, her şeye rağmen dimdik ayakta kalabilen ve küçük bir rüzgar esintisiyle yıkılmayan, olumlu ve güçlü bireyler. Düşüncesi bile bu yazıyı okurken sizlere ne kadar fazla şey kattı, bunu görebiliyorum umarım okurken sizler de bu hissi, bu motivasyonu kabul etmişsinizdir zihninizde.

 

Her şeyin beyninizde başlayıp bittiğini biliyorsunuz. Bazı şeylerin değişmesi gerektiğini düşünüyorsanız beklemeyin! Hemen şimdi, şuan şu saniye değiştirin lütfen. Kötü bir düşünce yapısı, olumsuz negatif her şey sizi geriye çekmekten başka bir işe yaramayacaktır.

Motivasyon Girişimi Başarısız Olursa?

Motive olmak için yapmış olduğunuz şeyler olumlu sonuç vermedi mi?

  • Hadi ama pes mi edeceksiniz?
  • Denemekten vazgeçmek tam size göre mi?
  • Gerçekten bir kere başarısızlık kaydettiniz diye denemekten vazgeçecek kadar güçsüz müsünüz yoksa?

Bu soruları kendinize sorduğunuzda ne hissettiğinizi düşünün ve elinize bir kağıt bir kalem alın. Hedefiniz neydi?  Neden başarısız sonuçlandı? Maddeler halinde kendinize dürüst olup yazın lütfen. Detayı fark edeceksiniz.

Motivasyon Girişimi Başarısız Olursa? Her Zaman Pozitif Olun

Motivasyon Girişimi Başarısız Olursa? Her Zaman Pozitif Olun

Hayatımızdaki tüm başarısızlıklar en özel ve acı da olsa en güzel tecrübelerimizdir. Başarılarımızı sahiplendiğimiz gibi başarısızlıklarımızı da sahiplenmemiz gerekir ki nerden nereye, ne şekilde geldiğimizi görelim ve gururla söyleyebilelim bu başarıya erişene kadar geçtiğimiz dikenli yolları.

İyi Motivasyon Sizle Olur

Nerden geldiğini bilmek nereye gideceğini görmektir aslında arkadaşlar. Ben hatalarımla, yanlışlarımla, başarısızlıklarımla, başarılarımla, iyimle ve kötümle kısaca benim. Kendinizi yargılamanız gereken yerde elbette yargılayın ama lütfen kendinize bu kadar acımasız olmayın. Hatalarınızdan ders alıp ilerleyen hayatınızda bunu tekrarlamadığınız sürece bir sıkıntı yok. Hayat yaşamaya değer ve güzel bir yer, her zaman bir hedefiniz her zaman bir ulaşma gayretiniz olmalı. Ve ve ve her zaman en iyi motivasyon iç dünyanızdan gelen sizle olacaktır, bunu unutmayın!

Strese girip hedeflerinizi kurban etmeyin. Psikolojik olarak insanı sterse iten birçok neden vardır. Bunlardan bazıları: Hırs, kaybetme korkusu, gelecek kaygısı, başarısızlıklar ve hayata dair diğer olumsuz etkenler.

Psikologlara Göre İş Hayatında Stresi Oluşturan Alt Yapılar     

  • Aşırı İş yükü
  • Yönetim şekli
  • Rol çatışması ve rol belirsizliği
  • Mesleki yetersizlik ya da mesleki farklılıklar
  • Açık ve akıcı olmayan bir iletişim şekli
  • Etkin olmayan kariyer ve performans yönetimi
  • Buna Göre Stresin Sonuçları
  • İşe ilgisizlik devamsızlık
  • Saldırganlık
  • Sağlık problemlerinin artması
  • Çalışma temposunun düşmesi
  • Çalışma isteğinin azalması
  • Dalgınlık, iş kazası artışı gibi.
İyi Motivasyon Sizle Olur

İyi Motivasyon Sizle Olur

Motivasyon İçin Neler Yapmalıyız?

Motivasyonda zaman ve stres yönetimi çok önemlidir. Stres hayatımızın bir parçasıdır bunu kabul etmeliyiz. Zamanı ve stersi yönetmek elimizdedir. Motivasyon için yapmamız gereken tüm olumsuzlukları kabul etmek ve bu sorunlar için ne gibi çözümler üretebiliriz bunlara bakmak. Kabullenip bu stresin bu olumsuzlukların altında ezilmek değil devam etmek istiyoruz öyle değil mi?

Yeniliklere daima açık bireyler olun.

Sağlıklı düşünebilmemiz için sağlıklı hayat şartlarına sahip olmanız gerektiğini unutmayın. Dengeli beslenin, spor yapın, uyku düzeninize dikkat edin vs.

Zamanınızı doğru değerlendirmeye özen gösterin.

Kişisel özgürlüklerinizi koruyun. Çizgileriniz olsun.

Mesleki kimliğinizi belirlemeden alelade sırf para kazanabileceğiniz meslekler tercih etmeyin. Severek, inanarak, eğlenerek çalışabileceğiniz mutlu bir iş ortamı hayal edin kendinize en uygun gördüğünüz meslek ne önce buna karar verin ve hedefinize ulaşın. İyi bir meslek mutlu yaşantınızın başlangıcı bile diyebiliriz.

Zararlı alışkanlıklarınızı tamamen bırakın demek bencillik olabilir ama en azından azaltın. Kendinize karşı biraz adil olun.

İnancınız daim olsun. Hedefleriniz sürekliliğini korusun ve yerinizde saymak yerine başarıdan başarıya koşun.

Başarı zirvedir. Zirve yalnızlıktır. Ama her şeye rağmen büyük bir haz verir. İnancınız, güzel enerjiniz, başarınız daim olsun.

 

 

 

 

 

İlginizi Çekebilir:Kişisel Gelişimde Mindfulness: Zihinsel Sakinliği Yakalamanın Yolu
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Çocuk Psikolojisi ve Ebeveyn Sorumlulukları
Çocuk Psikolojisi Ebeveyn Sorumlulukları
Kişisel Gelişimde Dönüşüm: Hayatınızı Değiştirecek 10 Adım
Kişisel Gelişimde Dönüşüm: Hayatınızı Değiştirecek 10 Adım
Kişisel Gelişim Yolculuğunda Yenilenme
Kişisel Gelişim Yolculuğunda Yenilenme
Kişisel Gelişim
Kişisel Gelişim
Kişisel Gelişimde Mindfulness: Zihinsel Sakinliği Yakalamanın Yolu
Kişisel Gelişimde Mindfulness: Zihinsel Sakinliği Yakalamanın Yolu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İnsan Psikolojisi | © 2024 | Tüm Hakları Saklıdır