İçindekiler
Çocuk Psikolojisi ve Ebeveyn Sorumlulukları
Değerli ebeveynler; eğer gerçekten bir çocuğun sorumluluğunu almak nedir ve nelere mal olur bunu bilmiyorsanız öncelikle bunun sorumluluğunu üstlenebilir miyim sorusunu kendinize sormanız gerekir. Ebeveynler için en önemli ve hassas konulardan biri Çocuk Psikolojisi‘dir.
Öncelikle, şiddete meyilli insanlarsanız ya da sevmek nedir bilmiyor ve bu sevgiyi ona aşılayabileceğinizi düşünmüyorsanız mümkünse uzak durun bu mevzulardan.
Sevgisiz bir çocuk kindar olmaya çok yatkındır. Şiddet gören bir çocuk tüm dünyaya nefretle bakar. Sürekli kıyaslanmışsa özgüveni eksik, bir şeylerden korkutulmuşsa yalancı ve engellendiyse daima hırslı bir çocuk olacaktır. Bütün bu cahilce yaklaşımların sonucunda toplum içinde saygınlığı olmayan bireyler olarak topluma kazandırmış olacaksınız onları. Peki, doğru ve cahilce olmayan ne? Bir çocuğa yaklaşım nasıl olmalı?
Çocuk nasıl yetiştirilmeli?
Öncelikle onun ortamının huzurlu bir ortam olmasını sağlamanız gerekiyor. Yaşına göre verilmesi gereken eğitimleri takip etmeniz ve ebeveyn olarak bunun yanı sıra karakterine de yatırım yapmanız gerekiyor.
Maddi anlamda onu rahat ettirip ebeveynlik görevinizin son bulduğunu düşünmeniz en büyük hatanız aslında. Bir çocuğu eğiten de büyüten de varlıklı olmanız ya da elinin altında tüm imkanların olması değildir. Yalnızca bu şartlarla çocuk yetiştirildiğini sanan ebeveynlerin çocuklarına bakın; şımarık birer tablodurlar zaten!
Ona, paranızdan önce sevginizi verin. Dünyada paranın karşılığı olamayan şeylerin varlığını başta ona olan sevginizle gösterin mesela.
Pedagojik destek almaktan, bilmediğiniz bir şeyi araştırıp bunu uygulamaktan çekinmeyin. Psikologlara güvenin ve yardım alın. Her şeyi bilemeyiz, önce öğrenmemiz gereken şeyler var, her zaman olacak. Yetişkin insanlar için Piskoloji ne kadar önemli ise çocuklar için de Çocuk Psikolojisi bir o kadar önemlidir.
Çocuğunuza Saygı Duyun
Çocuğunuza saygı duyun. Onu dinlerken büyük bir insanla konuşuyormuş gibi ciddiye alın ve öyle dinleyin. Gözlerine bakın ona güven verin. Kendisine saygı duyulduğunu gösterin. Fikirlerine verdiğiniz değeri gösterin ki özgün olabilsin. Onu dinlerken dinlemede olduğunuzu ona belli edin. “Evet tatlım seni anlıyorum.. Dinliyorum.. Buradayım.. “
Ne karar alırsa alsın arkasında durun. Ona yaptırım gücü uygulamak yerine fırsat verin ve kararlarını kendi alabilsin, sorunlarını çözümleme yetisini kendisinde keşfedebilsin.
Çocuğunuzun kendi duygu ve düşüncelerini tanıması için sizin yanınızda özgür hissetmeye ihtiyacı olduğunu asla unutmayın. Özgür ve huzurlu olduğu bir ortamda kendisi için en doğru kararı sizlerin de ebeveyn olarak doğru yönlendirmeleriniz ile bulacaktır.
Haksız dahi olsalar savundukları konularda onlara kızmayın, sesinizi yükseltmeyin. Unutmayın ki bu gibi tavırlar insanı daha iter pozisyonlara sokacaktır. Hatasını doğru kabul edip sizi bile dinlemeyecek konuma gelebilirler ve ailesi yanında olmayan çocuk hata yapmaya daha yatkın olacaktır. Yapacağınız ufak bir yanlış hareket onu çıkmaza sürükleyebilir. Sakin olmayı öğrenmek durumundasınız.
Konu her ne olursa olsun haksız da olsa onu dinlemenize ihtiyacı var. Saygıyla dinleyin. Ne yapması gerektiğini sorduğu takdirde ona söyleyin ve ona göre yönlendirmeler yapın. Kendi haline bırakın demiyoruz ama ona “şunu yap, bunu yap” demektense seçenekler sunun ve sonuçlarını anlatın. Hangisinin kendisi için daha doğru olduğuna bırakın kendisi karar versin. Beklediğiniz çözüm yoluna girdiğini görmek sizi mutlu edecektir. Diğer yolu seçmişse de hata yaparak öğrenmeyi, tecrübe edinmeyi öğrenmiş olacaktır.
Çocuğunuzu Çevrelemeyin
Bırakın çocuklarınızı çevrelemeyi. Bırakın düşsün, kanasın, kalksın sarsın yaralarını. Duvarlar arasında yetiştirdiğiniz evham yaptığınız zaman zayıf karakterli nerde ne yapacağını asla bilmeyen bir birey olacak. Kısıtlamalarınız sizin gözünüzde onu korumak olabilir ama bu ona takmış olduğunuz en büyük çelme aslında. Hayatın ortasında sudan çıkmış balık gibi ne yapacağını asla bilmeyen bir çocuk düşünün. ..Düşünün ki bu eserin sahibi sizsiniz, her zaman siz olacaksınız.
Onu yetiştirecek olan da sizsiniz. O, sizin eseriniz unutmayın lütfen! Ne ekerseniz onu biçersiniz. Saygı, sevgi ve huzurun hakim olduğu bir ailede yetişen çocuk topluma da ailesine de faydalı bir birey olacaktır. İnsanlar önce kendini, sonra haddini daha sonra da ne yapacağını bilirse yaşamda kargaşa olmazdı öyle değil mi? Amacımız kendini bilen bireyler yetiştirmek.
Çocuk Psikolojisi
Ruh sağlığı gayet iyi, mutlu, huzurlu özverili karakter sahibi bireyler yetiştirmek zor mu? Çocuk psikolojisinde rol oynayan etkenler neler?
Onların psikolojisinde dinlenmek çok önemlidir. Sakın onunla konuşurken farklı bir şey ile ilgilenmeyin. Ona odaklandığınızı göstermelisiniz, bunu yapmazsanız sizin için ne kadar değersiz olduğu hissine kapılacaktır ve sizinle paylaşmak onu mutlu etmeyecektir. Sizinle hiçbir şey paylaşmayan çocuğunuza nasıl erişebilirsiniz artık?
Attığınız her adım söylediğiniz her söz onun için özel, unutmayın onun rol modeli sizlersiniz. Ailesi onu anlamazsa, onu dinlemezse farklı arayışlara girecektir. Bilgilendirmeniz gereken konu her neyse onu bilgilendirmekten çekinmeyin.
Tanımadığı insanların onlara verebilecekleri zararları anlatın. “Çocuk bu, anlamaz” demeyin ve bilmesi gereken şeyleri öğretin. Günümüzde çocuk tacirleri ve pedofili konusunda yaşanılanlar aşikarken onları bu bilinçle yetiştirmek daha doğru olacaktır.
Onları istediğinizi yapmaları için yönlendireyim derken çevredeki insanların konumları ile korkutmayın. “Polis amcaya söylersem sana kızar” gibi saçmalıkları örnek göstermeyin. Başına bir şey geldiği zaman polis amcası korkabileceği biri değil çekinmeden yardım isteyebileceği insan olabilsin.
Mahrem nedir? Anlatın, çocuk deyip geçmeyin. Kimseye koşulsuz güvenmemesi gerektiğini bilsin ve gerektiği yerde avazı çıktığı kadar bağırabilsin. Hayır dediği zaman ona saygı duyun. İtici bulduğu insanlar varsa hislerine güvenin. O insanlar sizin yakınınız olsa da çocuğunuzdan uzak tutun.
Ailelerin yanlış ya da kendince yöntemleri mi demeliyim bilmiyorum bazen çok cahilce olabiliyor. Eskiden “sobaya vurma elini cıs olur elin” derlerdi. Kelime anlamı bile olmayan ancak her çocuğun yetişme evresinde öğrenmek zorunda bırakıldığı bu gibi anlamsız ve gereksiz nitelemelere ihtiyaç yoktur. Ebeveynlerin söylediği istisnasız her şey çocukta merak bilincini uyandırır ve bu merak bilinci bazen olumsuz yaptırımlar demektir. O yüzden ağzınızdan çıkan en ufak kelimelere bile dikkat etmek zorundasınız.
Çocuk, saksıdaki plastik çiçek değildir. O gerçek bir çiçektir ve suya, sevgiye, ilgiye ihtiyacı vardır yeşermek için. Çocuk Psikolojisi için çocuğunuza gerçek sevginizi aşılamaktan çekinmeyin.
Ebeveyn Çatışması
Eşinizle çeşitli sorunlar yaşıyor olabilirsiniz bu çok normal. Ancak bu tartışmaları çocuğun gözü önünde yapmayın ya da bunu hissetmesine izin vermeyin. Eşinizle çocukların önünde yaptığınız her kavga Çocuk Psikolojisi açısından çok kötü olumsuzluklar oluşturabilir. Çiftler anlaşamıyor olabilir ama bunun çocuğa yansıtılması onu savunmasız bırakmak demektir. Küçücük omuzlarına gereksiz büyük sorumluluklarınızı yüklemeniz neden?
Çocuğun Başarısı
Tabi ki her istediği anında yapılmamalıdır ama başarıları da ödülsüz bırakılmamalıdır. Ona ödül hedefleri verin, göstermiş olduğu başarı karşısında ödülüne ulaşmanın mutluluğu onu daha fazla başarmaya meylettirecektir.
Alınan karneleri başarı ya da zeka göstergesi olarak görmeyin. O, çocuğunuzun yıl sonu ders çizelgesi yalnızca. Profesörler de karneye gereksiz anlamlar yüklenmemesini öneriyor. Karne çocuğun sorumluluk bilincini değerlendiren bir objedir. Zayıf bir karne ile karşınızdaysa çocuğunuz; ona kızıp onu cezalandırmak yerine alın karşınıza açık bir şekilde durumu anlatın ve bu durumun sizi mutsuz ettiğini belirtin.
İyi bir çocuk psikolojisi için ona her durumda değer verdiğinizi ve doğru yolların neler olduğunu anlatmaya çalışın. Çalışırsa bir sonraki dönem çok daha başarılı olacağını, başarının ancak mücadele ile geleceğini gösterin. İyi bir karne almamasına rağmen çocuğunuza pozitif yaklaşayım derken, istemeden onu yanlış yönlendirirseniz; o çocuk başarmak nedir asla öğrenemeyecek demektir. Karnesinin kötü gelmesi mükemmel bir şeymiş gibi davranmak dürüstçe olmayacağı gibi yanlış bir yaklaşım olacaktır.
Ailesinin her koşulda yanında olduğunu bilmesi her şeye rağmen bu güçle kendi başarısını kaydedebilmesi güzeldir. Bu şekilde yetişen bir çocuk her başarısında ailesine, yetiştirilme tarzına daima gururla bakacaktır.