İçindekiler
Kişisel Gelişim
Her bireyin bebeklikten çocukluğa, çocukluktan ergenliğe, ergenlikten yetişkinliğe ve yetişkinlikten yaşlılığa kadar kişisel gelişim aşamaları geçirdiğini biliyor muydunuz? Dolaylı ve direkt yollar ile insan hayatı boyunca kişisel gelişim süreçlerini öğrenmeli ve uygulamalıdır.
İnsanın karakteristik yapısının gelişiminde büyük rol oynayan Kişisel Gelişim için gelin önce beynimizi ve bölümlerini öğrenelim. Kişisel Gelişimin başarılı olabilmesi için beynimizi nasıl kullanacağımızı öğrenmemiz gerekir.
Beyni Genç ve Zinde Tutmanın Yolları Nelerdir?
Beyin; insan vücudunda büyük rol oynayan, çevresel sinir sistemi bağlantısı ile tüm vücudu yöneten merkezdir. Tüm bu girişimlere başlamadan önce beynin yapısı hakkında küçük de olsa bilgi sahibi olmamız gerekir.
NEOKORTEKS: Beynin düşünce merkezidir. Görme, duyma, algılama, odaklanma, hayal etme gibi birçok şeyi sağlar, vücutta üst düzey zihinsel işlevleri yönetir. Neokorteks’de duyuların saklandığı loplar vardır. Dokunma, konuşma, hayal etme, görme gibi unsurları kaydetme özelliği de taşır.
BEYİN SAPI: Refleksler, kalp atışı, nefes alıp verme gibi durumların gerçekleşmesini sağlayan, beynin yapısında önemli bir yeri olan, yaşam ile ilgili temel tüm işlevleri sağlayan kısımdır. İçgüdüsel davranışlarımızın merkezidir. Omuriliğin tepesini çevreleyen kısımdır.
LİMBİK SİSTEM: Beyin sapını çevreler ve duygularımızın kontrol merkezidir. İki kısma ayrılır; Hipotalamus ve Amigdala bu kısmın iki önemli parçasıdır. Duygularımızın kontrolünü sağlar. Duygusal bağ kurduğumuz olay ve durumları limbik sistem sayesinde daha kolay hatırlarız. Uzun süreli insan hafızası BEYİN belleğinin önemli bir kısmı limbik sistem tarafından düzenlenir.
Beynin yapısı hakkında kısa bir bilgiden sonra şimdi asıl yapmamız gerekenlere odaklanalım. Beyne yön verenin biz olduğu gerçeği aşikarken, zinde ve genç bir beyin için ilk yapmamız gereken düşünce yapımızı değiştirmek ve belli başlı olumlamalar ile vücudumuzun merkezi olan beyne yön vermek olacaktır.
Kişisel Gelişim – Uyku Kalitenize Önem Verin
Bilimsel olarak ergenlik çağındaki (13-17) insanların en az 8 ile 10 saat uyuması gerekir. 18-25 yaş ve üzeri yetişkinler için ise bu; 7-9 saat aralığında olmalıdır. Genel anlamda uyku süresinin 6 saatten az , 11 saatten fazla olması uyku kalitesini düşürür diyebiliriz. Zinde bir beyin için öncelikle uyku düzenine önem vererek başlamak gerekir.
Kişisel Gelişim – Eğitim ve Öğrenim Sürekliliğine Özen Gösterin
Yaşınız kaç olursa olsun öğrenmeye açık olun. Siz ne kadar öğrenmeye açık bireyler olursanız; beyniniz de sizinle birlikte rutine bağlı kalmadığından, sürekli aktif olacağından zinde kalacaktır. Öğrenmeye açık zihinler daima genç ve dinç kalacaktır.
Dil Öğrenin; yeni bir dil öğrenmenin bilimsel olarak hafızayı güçlendirdiğini biliyor muydunuz?
Bunun yanı sıra yabancı ülkelerin kültürünü tanımanız, iş imkanının öğrenmiş olduğunuz yeni bir ile artması, yeni bir şeyler öğrenmenin vermiş olduğu özgüvenin sizlere yeni başarılar getirecek olması da olumlu olarak getirisi olabilecek başlıca şeyler olacaktır. Bakınız yeni bir dil öğrenmek bile sizlere yalnızca bir dil kazandırmadı. Aynı zamanda sizi rutin olan hayatın dışına çıkardı. Bunu henüz ilk aşamada yalnızca bu maddede bile görebiliyorsunuz öyle değil mi?
Enstrüman Çalmayı Öğrenin; Müzik ruh ve beden sağlığına oldukça faydalı bir daldır. Birçok bilimsel araştırma bunun kanıtıdır. İlginiz varsa mutlaka bir enstrüman aleti alın ve kursa başlayın. Faydalarını saymakla bitiremem ama sizler için birkaç faydasından söz edebilirim.
- Sosyalleşmenin en eğlenceli yollarından biridir.
- Müzik aleti çalarken beynin birçok bölümü aynı anda harekete geçer ve beyni çalıştırır.
- Hayatınıza disiplin ve özgüven getirir.
- Odaklanma problemi ve strese iyi gelir.
- Müzik evrenseldir ve dilimiz ne olursa olsun ülkeler arası ortak dilimizdir diyebiliriz.
Kişisel Gelişim – Egzersiz Yapın
Düzenli yapılan egzersizler; hem fiziksel hem psikolojik anlamda insana kendini iyi hissettir. Bu bağlamda Psikologlar yürüyen ya da koşan bireylerin psikolojik ve fizyolojik birçok fayda elde ettiklerini gözlemlemişlerdir. Kalp rahatsızlıkları riskini azaltır, eklem ağrılarını minimum seviyeye düşürmede etkilidir. Sağlığın korunmasında en etken durumlardan bir tanesidir. Depresyonu azalttığı bilimsel araştırmalarda yer verilen diğer bir olgudur.
Egzersizin insan vücudunda kan basıncı üzerinde düzenleyici etkisi olan mekanizmasını inceleyen araştırmacılar; egzersiz sonrasında kalbin atriumlarından salgılanan kan basıncının ve ozmolaritesinin ayarlanmasında rol oynayan ‘’atrial natriüretik peptidin’’ beyinde benzeri olan ‘’beyin natriüretik peptidinin ve oksitosin hormonunun arttığını gözlemlemişlerdir.
Düzenli egzersiz; beyin yapısını değiştiriyor.
Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme gibi ileri görüntüleme teknikleri sayesinde; düzenli egzersiz yapanlarda ön tekil korteksin aktivitesinin arttığı görülmüştür. Limbik sistemin bir parçası olan bu bölge ise duyusal ve motor işlemleme, duygulama ve kavrama ile ilgili olarak bir çok bölge ile yoğun nöron bağlantısı içindedir.
Kişisel Gelişim – Kitap Okuyun
Bilimsel olarak kitap okumanın, hafızayı güçlendirdiği gerçeğini hatırlayın ve okuma sürekliliğinizi mutlaka koruyun. Bunun yanı sıra kitap okuyan bir insanın;
- İletişim becerileri gelişir.
- Kelime haznesi zenginleşir.
- Analitik becerilerinizi geliştirir.
- Odaklanma yeteneğinizi geliştirir.
Kişisel Gelişim – Sağlıklı Beslenin
Yaşadığımız hayatın rutini, stresi, kaygısı hiç bitmez. Bir de dengesiz beslenirsek vay halimize!
Sağlıklı olmanın hatta yaşamanın yoludur beslenmek. Düzenli ve dengeli beslenmek beynin ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri gerektiği kadar almak; hafıza gücü ve öğrenme yetisi konusunda oldukça önemlidir. Sağlıklı beslenmek ile birlikte sağlıklı bir yaşam sahibi olabilirsiniz.
Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur
atasözünde de sağlığın önemi yeterince net ve güzel vurgulanmıştır. Dengeli beslenmek çok yemek yemek anlamına gelmez. Dengeli beslenmenin özü; Az ama sağlıklı besinleri kararınca tüketmek demektir. Herşeyin azı karar çoğu zarar neticede. Sağlıklı beslenen bireyler daha dikkatli ve odak konusunda daha az problem yaşayan bireylerdir. Ayrıca sağlıklı beslenen bireylerin sözel yetenek ve dili akıcı kullanma özelliği de yapılan araştırmalarda ortaya çıkan diğer bir olgudur.
Kişisel Gelişim – Zeka Oyunları Oynayın
Zeka Oyunlarının ana teması; insanlara analitik düşünme yetisi kazandırmaktır. Her yaştan bireyin yaşına uygun zeka oyunlarını tespit edip hayatında yer vermesi hususuna özellikle değinmek istiyorum.
Zeka oyunlarında insanlar farklı bakış açıları geliştirir, mantıksal yaklaşımlar sergiler ve olağan çözümler ortaya koyabilir. Bilimsel olarak bu oyunların çocuklar üzerinde yapılan bir uygulamada zeka oyunlarının insanlar üzerinde oldukça başarılı olduğunu kanıtlar niteliktedir.
Zeka oyunları sayesinde çocukların; kavrama, anlama, bilinç altında etken tanıma, hafızayı güçlendirme gibi hususlarda becerileri hızlanabilir. Bunun yanı sıra şunu da söylemek gerekir ki; zeka oyunları bazen tek başına, bazen bir grupla oynanmalıdır. Her iki durumda da zeka gelişimine etkisi oldukça yüksektir.
Üç boyutlu küp sayma ve şekil oluşturma, satranç, sözcük merdiveni, kare bulmacalar, puzzle vb belli başlı zeka oyunları kişisel zevk ve tercihlerinize göre seçilip oynanabilir.