İçindekiler
Sosyal Psikoloji
Sosyal psikoloji temel olarak bireylerin düşüncelerinin, duygularının ve davranışlarının diğer bireylerin gerçek veya hayal olan varlıklarından nasıl ve ne şekilde etkilendiklerini incelemektedir. Diğer bir ifadeyle bu alan, sosyal etki ismiyle adlandırılmaktadır. Sosyal etki başka bireylerin; söylem, davranış veya varlıklarının kişilerin duygu, düşünce ve tutumlarının davranış üzerine yaratacağı etkiyi ifade etmektedir. Sosyal psikoloji alanında çalışma yürüten psikologlar, genellikle akademik çevrede faaliyet gösterseler de insan kaynakları, reklam kuruluşları, eğitim kuruluşları, kamu sektörünün çeşitli alanlarında da çalışmalar yürütmektedirler.
Sosyal psikoloji; psikoloji ve psikolojinin alt kollarında olduğu gibi çok geçmişe dayansa da tarihsel süreçte bir çerçeveye oturması yakın bir sürece dayanmaktadır. İnsan psikolojisi ile doğrudan ilişkilendirebileceğimiz bir dal olan sosyal psikoloji çalışmaları ilk araştırmalar sonucunda 19. yüzyıl sonlarında ortaya konulmuştur. İnsan psikolojisi ile ilgilenen bir çok psikoloji Bu çalışmalardan birinde bir bisiklet yarışında yarışmacılar başka kişiler tarafından izlenmeleri halinde olduğundan daha hızlı şekilde bisiklet sürdükleri ortaya konulmuştur. Takip eden süreçte ise bu alan ders kitapları içerisinde kendisine yer bulmuştur.
Sosyal Psikoloji Neleri İnceler?
Psikolojinin alt dalı olan sosyal psikoloji;
Kişiler tarafından ortaya konulan tutumları,
Toplumsal cinsiyet anlayışını,
Sosyal algı ve benlik anlayışını,
İkili ilişkiler ve grupların davranışlarını,
Siyaset psikolojisini,
Sağlık kavramını,
Saldırganlık anlayışı ve değer kavramlarını,
inceleyerek üzerinde çalışmalar yürütmektedir. Sosyal psikoloji çalıştığı temel konuları yalnızca bunlarla sınırlı değildir. Aynı zamanda ön yargı, bireyle toplum arasındaki etkileşim, itaat gibi kavramları da temel konu edinmektedir.
Sosyal Psikoloji İlişkileri Nelerdir?
Sosyal psikoloji; sosyoloji, kişilik psikolojisi, klinik psikoloji ve bilişsel psikoloji ile yakından ilişki içerisindedir. Ancak sosyal psikolojinin ilişki içerisinde olduğu dalları kısıtlamak söz konusu değildir. Bu alan psikolojinin diğer alt dalları başta olmak üzere sosyal alanla doğrudan ilişki kurmaktadır. Özellikle sosyal psikolojinin felsefeyle olan ilişkisi döneminde, varlığını ortaya koymuş ve kendisini belli etmiştir. Bu alan bireyleri konu almasının yanı sıra toplumları da ele almaktadır.
Sosyal psikoloji kişilerin duygularının, düşüncelerinin davranışlarının nasıl, neden ve ne şekilde değiştiğini toplum çerçevesi genelinde incelemektedir. Bu inceleme yalnızca kişi bazında kalmaz. Aynı zamanda kişilerin sosyal dünyasından, kendi nesnel özelliklerinden ziyade kişilerin söz konusu dünyayı anlama şekillerini, anladıklarını ve kavradıklarını incelediğinden psikolojik araştırmalara daha fazla önem kazandırmaktadır.
Günümüz yaşantısında Türkiye’de sosyoloji ile ilgili güncel veriler ve araştırmaları sosyoloji derneği sayfasından takip edebilirsiniz.