Eğitim Psikolojisi

Eğitim Psikolojisi

Eğitim psikolojisi temel olarak insanların eğitim dönemlerini ele almaktadır. Psikolojinin bu alt dalı bireylerin eğitim dönemlerini ele alarak bireylerin nasıl öğrendiklerini ve öğrenme süreçlerini ele alarak değerlendirmektedir. Psikolojik verilerin kişilerin eğitimleri doğrultusunda ne şekilde kullanılabilecekleri üzerinde duran eğitim psikolojisi, kişilerin sahip olduğu yeteneklerini maksimum seviyede geliştirmeyi hedeflemektedir.

Eğitim Psikolojisi

Eğitim Psikolojisi

Eğitim psikolojisi öğrencilerin gelişim süreçlerinin ve öğrencilerin tanınmaları noktasında önemli katkılar sağlamaktadır. Psikolojinin bir alt dalı olarak kendisini gösteren bu bilim kolu kişilerin eğitim süreçlerine nasıl katkıda bulunulabileceği, öğrencilere nasıl davranılması gerektiği noktasında bir tür yol belirleyici görevi üstlenmektedir. Eğitim sürecinde öğrenmenin ne şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğinin de bilgisini vermesinin yanında öğrenilen bilgilerin değerlendirilmesine de katkı sağlamaktadır. Eğitim psikolojisi aynı zamanda gerçekleştirilen eğitim periyotunun işe yarayıp yaramadığına ilişkin gerekli ölçümlerin yapılmasına da imkan sağlamaktadır.

Eğitim Psikolojisinin Konuları

Eğitim psikolojisi;

  • Eğitim ile psikoloji arasındaki ilişkinin sağlanması,
  • Gelişime dair temellerin belirlenmesi,
  • Fiziki gelişime katkı sağlanması,
  • Bilişsel ve kişilik gelişimine katkı sağlanması,
  • Ahlaki gelişim sürecini desteklemek,
  • Öğrenme sürecinin temelini oluşturmak gibi konuları ele alıyor.

Eğitim Psikolojisi 1

Eğitim Psikolojisinin Kullandığı Yöntemler

Eğitim psikolojisi ilk olarak gözlem yapma yöntemini kullanmaktadır. Bu yöntem içsel süreçleri ele aldığı iç gözlem ve psikolojiyi dışarıdan izlediği dış gözlem yöntemlerini kullanmaktadır.

Gözlem yapma sürecinden sonra deney yapma yöntemine geçilmektedir. Bu süreçte belirlenen bir örneğin belirlenmiş gruplar üzerindeki etkilerinin denetimleri gerçekleştirilmektedir.

İstatiksel yönteme geçişin yapılmasıyla edinilen verilerin matematiksel olarak belirtilerek sınıflandırılmalarıyla oluşmaktadır.

Varılan sonuçların ortadan klinik sürece geçilerek belirlenen hatalı davranışların iyileştirilmesine yönelik adımları oluşturulan klinik yönteme geçilmektedir.

Eğitim Psikolojisi 2

Klinik süreci ise olayların incelenmesi yöntemi belirlenen sorunun çözümlenebilmesi için bilgilerin değerlendirilmesi sürecini oluşturmaktadır. Varılan sonuçlarla çeşitli genellemeler gerçekleştirilmekte ve benzer sorunlara karşı çözümler üretilebilmektedir.

Objektifliğin çok küçük bir orana sahip olduğu görüşme yöntemine geçilmektedir ve bu yöntemde farklı görüşlerin toplanmasını oluşturmaktadır.

Son olarak ise eğitim psikolojisinde anket yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntem kişilerin gerçekleştirdikleri kendi davranış ve görüşlerinin yazılı bir şekilde öğrenilme sürecini oluşturmaktadır.

İlginizi Çekebilir:Kişisel Gelişim ve Mental Sağlık
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Sosyal Psikolojinin Günlük Hayatımızdaki Gizli Etkileri
Sosyal Psikolojinin Günlük Hayatımızdaki Gizli Etkileri
Psikoloji Rehberi ile Kendinizi Tanıyın
Psikoloji Rehberi ile Kendinizi Tanıyın
Psikolojim Bozuk: Kendimle Yeniden Barışmanın Yolları
Psikolojim Bozuk: Kendimle Yeniden Barışmanın Yolları
İnsan Psikolojisinde Bilinçaltı
İnsan Psikolojisinde Bilinçaltı: İnsanın İçsel Dünyası Bilinçaltının Psikolojideki Rolü
Gelişim Psikolojisi
Gelişim Psikolojisi
Kişisel Gelişim ve Mental Sağlık
Kişisel Gelişim ve Mental Sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İnsan Psikolojisi | © 2024 | Tüm Hakları Saklıdır